martes, 18 de octubre de 2011

Copiar, està bé?

El dia 18 d'octubre a la classe Gestió de la informació i TIC vem fer classe sobre si està bé o no copiar imatges, llibres o simplement informació de pàgines webs.
La veritat és que no es pot copiar una imatge o un vídeo sense posar la informació d'on s'ha extret aquesta; quan als blogs, s'ha de tenir en compte si la pàgina web dona permís o només vol aportar informació únicament. Quan als llibres no es pot citar, copiar o simplement fer una còpia sense tenir en el consentiment de l'autor o comprant els drets.
Plagiar és un tema diferent d'utlitzar la informació, ja que fem passar una informació nostre quan en realitat ho ha escrit una altra persona i a més li poses el teu nom; aquest fet és il·legal.
Terminologia:
  •   Creative commons (CC): és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. Aquesta organització ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic. L'objectiu d'aquesta eina és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades.
  •   Copyleft: es coneix a tot un conjunt de llicències que poden aplicar-se a creacions informàtiques, artístiques, etc. Una llicència copyleft, de fet, utilitza la legislació pròpia dels drets d'autor per a assegurar que cada persona que rep una còpia o obra derivada pugui fer servir, modificar, i també redistribuir tant el treball com les seves versions derivades.
  •   Copyright: són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors "d'obres originals" incloent-hi obres literàries, dramàtiques, musicals, artístiques i intel·lectuals.
  •   Llicència: és, en dret, un contracte mitjançant el qual una persona rep d'una altra el dret d'ús de diversos dels seus béns, normalment de caràcter no tangible o intel·lectual. Pot donar-se a canvi del pagament d'una suma determinada per l'ús dels béns.
  •   Electronic Frontier Foundation: és una organització internacional sense ànim de lucre de promoció i organització legal dels drets digitals, amb seu als Estats Units.
  •   Free, lliure i gratuït:és un programari que es distribueix sense cap cost. De vegades s'inclou el codi font, però no és necessari. El programari gratuït sol incloure una llicència d'ús, que permet que se'l redistribueixi, però amb algunes restriccions com la prohibició de modificar l'aplicació o vendre-la, o l'obligació de adonar del seu autor
Aquí teniu un vídeo de Youtube on es parla que copiar no és la mateixa cosa que robar:



Si us bé de gust podeu veure aquest capítul de Plats Bruts on es pot veure reflectit el plagi d'un llibre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario